Kampagne: ”Sænk Farten – bare lidt”

Publiceret 21-03-2024

Så er sæsonen for de venlige påmindelser i gang igen. Langs kommunens landeveje kan du fra uge 13-17 se de velkendte ”maste” vejplakater fra Rådet for Sikker Trafik, der minder dig om, at en lille fartsænkning har en stor betydning.

Men ikke alt er, som det plejer. I år afprøver Lejre Kommune nemlig et nyt og mere miljøvenligt materiale (Recycled polystyren), der i sit tidligere liv har været en del af køleskabes indre.

Farten dræber
Fart er en af de største dræbere i trafikken. Fartens fysik betyder, at selv mindre hastighedsoverskridelser kan blive fatale. Hvis farten fordobles, bliver kollisionskraften firedoblet, dvs. man rammer med fire gange så meget kraft. Jo højere farten er i kollisionsøjeblikket, jo alvorligere bliver konsekvensen af en ulykke.

Heldigvis går farten den rigtige vej: De sidste 10 år har der været en markant reduktion i antallet af dræbte i fartulykker. I 2012 døde 87 mennesker på landsplan i trafikken i ulykker, hvor for høj fart var en afgørende faktor. I 2022 var det reduceret til 54 dræbte i fartulykker. (Se mere her: Statistik om fart i trafikken | SikkerTrafik.dk).
Særligt på landevejene sker der alvorlige ulykker på grund af for høj fart, fordi der er mange forskellige typer af trafikanter og mange krydsende veje. Det er derfor også her, vejplakaterne vil blive sat op for at minde os om, at vi skal sænke farten.
Statistik om fart i trafikken | SikkerTrafik.dk