De passer på klassekammeraterne i trafikken

Publiceret 31-01-2024

Sally og Rosemarie fra 6. klasse på Hvalsø Skole trækker i refleksvesten og stiller sig ud på vejen, så skolens elever kommer trygt over skolevejen og ind på skolen. Et stort ansvar, siger læreren - men også hyggeligt og vigtigt, fortæller eleverne.

Sally står i denne uge ekstra tidligt op. For hun skal jo stå klar ved vejen, sammen med sin makker Rosemarie, inden de andre elever skal i skole.
Sådan er det at være skolepatrulje. Også i Den Sureste Uge - uge 5, hvor Rådet for Sikker Trafik fejrer skolepatruljernes indsats sammen med kommunerne landet over.
" Jeg er skolepatrulje, fordi det er hyggeligt. Man hjælper folk og de siger tak og godmorgen. Og så er det også fedt, at vi får en tivoli-tur og en kagedag", når Sally at fortælle, inden hun igen stiller sig ud på vejen, fordi der kommer små elever, der skal hjælpes over vejen.Inde på fortovet står Rikke, der er er lærer på Hvalsø Skole og en af dem, der har uddannet skolepatrulje-eleverne:
"De får et stort ansvar, som de frivilligt påtager sig. Det gør de, fordi de synes det er sjovt at gøre en forskel - og fordi de får en belønning i form af en fælles tivoli-tur. Vi uddanner skolepatruljerne, for opgaven kræver viden, mod og et tydeligt kropssprog. Eleverne skal jo stille sig ud midt på vejen og vise bilisterne, at man mener det. Det kræver lidt træning. For hvad gør de, hvis en voksen ikke vil adlyde? Det øver vi - og inden de kommer på vejene skal politiet godkende dem".
Hvalsø Skoles skolepatrulje består af 28 elever, der skiftes til at stå tre steder ved skolens veje i en uge af gangen. Om “Den Sureste Uge”
“Den Sureste Uge” er en årligt tilbagevendende kampagne i uge 5 med formålet at anerkende landets skolepatruljer for deres vigtige arbejde. Netop uge 5 har tradition for at være den mørkeste, vådeste og koldeste – og dermed sureste – tid at stå skolepatrulje, og der skal skolepatruljerne have et ekstra skulderklap som tak for indsatsen.
Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag kampagnen, som inviterer alle kommuner, politikredse og skoler med skolepatruljer til at deltage.