Kultur og fritidsliv finder nye veje i en corona-tid

Det er vigtigt, at kulturen og fritidslivet fortsætter, selv om flere institutioner holder lukket. Derfor finder Lejre Kommune i denne tid nye veje, både i formidlingen og i støtten til foreningslivet.

Skrevet den. 27. marts 2020

Fra den ene dag til den anden måtte Lejre Kommune midlertidigt lukke biblioteker og sportshaller. Så kom forbuddet mod at forsamles i grupper på mere end 10 personer, og dermed var det også svært at opretholde foreningslivet og de fælles sportsaktiviteter. Men nu gør Lejre Kommune en ekstra indsats for, at borgerne alligevel kan få både kultur og fælles motionsoplevelser.

”Vores behov for at være fælles om oplevelserne bliver jo ikke mindre i den her situation – snarere tværtimod. Og vi har i Lejre Kommune gode muligheder for at tilbyde en hel del af det, som folk ellers vil komme til at savne. Vi er i fuld gang med at finde de nye løsninger, og mange af dem vil være virtuelle, altså på digitale platforme”, siger Lejres Kommunes borgmester Carsten Rasmussen.

Han bakkes op af Claus Jørgensen, som er formand for kommunens Udvalg for Kultur og Fritid.

"Det er vigtigt, at fællesskaberne bliver ved med at holde kontakten, også selv om de ikke kan mødes fysisk. Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem igennem, indtil det igen bliver mere normale tilstande. Så det er nu, at for eksempel vores biblioteker skal vise alt det, de kan digitalt. Og det her er samtidig en god anledning til, at vi bliver endnu bedre til at understøtte fællesskaberne på virtuelle platforme” siger han.

Musikskolen hjemme i stuen
Ligesom folkeskolerne har Lejre Musikskole og Billedskole omlagt musikundervisningen. Allerede tre dage efter skolelukningerne, havde rigtig mange musikskoleelever haft virtuelt besøg hjemme i stuen af deres musiklærer.

"Det er jo en noget anderledes måde at undervise på” fortæller Souschef Sonja Mie Eliassen.
”Det har sine udfordringer, men byder jo også helt nye muligheder. Når man bliver inviteret med ind i stuen, hvor eleverne øver sig til dagligt, så kan man jo lige se om trommesættet står rigtigt. Og måske er der en plakat på væggen med et band, man så kan tale sammen om. Der skal tænkes kreativt med dele af undervisningen, men musik kan jo læres på mange måder”, tilføjer hun.

Foreningslivet får hjælp til videomøder
Lejre Bibliotek og Arkiv har arbejdet med at finde gode løsninger til de foreninger, som har været nødt til at aflyse møder og lignende. En mulighed er videomøder, og der findes flere programmer, som kan benyttes gratis.

”Det er klart, at man kan savne noget af oplevelsen, når man mødes virtuelt i stedet for fysisk. Men det kan være meget bedre end slet ikke at mødes. Og måske vi opdager, at det virtuelle møde har sine egne fordele”, siger Thure Dan Petersen, der er centerchef for Kultur og Fritid i Lejre Kommune.

Konkret har Lejre Bibliotek og Arkiv netop hjulpet bysamarbejdet i Hvalsø, så de kunne gennemføre et videomøde i stedet for at aflyse. Thure Dan Petersen fortæller, at man snart vil være klar med en vejledning til andre foreninger, som gerne vil benytte sig af de samme muligheder.

Biblioteket skruer op for anbefalingerne
Det har længe været muligt at besøge sit bibliotek digitalt, downloade e-bøger og lydbøger, læse magasiner m.v. De muligheder er der nu skruet op for. Næsten dagligt giver bibliotekets personale nye anbefalinger. Det sker via hjemmesiden https://lejre.ddbcms.dk/.

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk