Kulturhusets historie

2006: Kulturhusprojektet godkendes

Idéen om at oprette et kulturhus i Hvalsø dukkede op i forbindelse med, at Hvalsøhallen skulle udvides, og efterfølgende var kulturhuset med på Hvalsø Kommunes budgetter siden 2003. I november 2005 godkendte politikerne i Hvalsø et udbudsgrundlag og en ny tidsplan for kulturhuset - der blev afsat 18 millioner kr. til projektering, udbud og licitation af de første to etaper af kulturfaciliteterne.

Det var nu blevet besluttet at udbygge og renovere de eksisterende bygninger på Skolevej 12. Det drejede sig om den tidligere Hvalsø Skole, hvoraf den ældste del er fra 1888, og skolens gymnastiksal fra ca. 1958. Forinden husede bygningerne Hvalsø Bibliotek samt Hvalsø-afdelingen af Lejre Musikskole, musikskolens administration og Hvalsø Ungdomsskole.

Men Hvalsø Kommune stod foran en kommende kommunesammenlægning med Bramsnæs Kommune og Lejre Kommune fra årsskiftet 2007. Derfor skulle kulturhusprojektet også godkendes af Sammenlægningsudvalget for Ny Lejre. I marts 2006 blev kulturhusprojektet endeligt vedtaget af Sammenlægningsudvalget, som dog beskar projektet med en million kr.

I juni 2006 kom kontrakten på byggeriet endelig i hus, og entreprenørfirmaet Enlinco fra Jyllinge var valgt til at varetage renoveringen og ombygningen til et samlet beløb på 16.250.000 kr. Heraf var ca. tre millioner i forvejen brugt på blandt andet udarbejdelse af skitser og detailprojekter.

I den efterfølgende meget praktiske proces måtte det oprindelige projekt beskæres hist og pist, for at økonomien i byggeriet kunne hænge sammen - her måtte blandt andet projektets udendørsareal med amfiteater og parkeringspladser fraprioriteres.

Repræsentanter fra de involverede kulturinstitutioner blev inddraget i en arbejdsgruppe sammen med arkitekten Lars Mortensen fra Mangor & Nagel. Således blev de forskellige idéer og ønsker kombineret med arkitektens faglige viden.

2006-2007: Ombygning af kulturfaciliteterne

I oktober 2006 blev det første spadestik taget til ombygningen, udvidelsen og renoveringen af kulturfaciliteterne. I april 2007 kunne der fejres rejsegilde, og i november 2007 stod Hvalsø Kulturhus færdigbygget.

Efter ombygningen er der kommet en fælles hovedindgang kaldet Kulturstrædet.

Kulturstrædet er det samlende element i bygningen med sin centrale placering, glastaget og siddetrin. Kulturstrædet er velegnet til udstillinger, som foyer til Kultursalen og som selvstændigt musiksted.

Kulturstrædet leder ind til Kultursalen, som danner rammen om mange forskellige arrangementer i Hvalsø Kulturhus. Kultursalen er den tidligere gymnastiksal, som er blevet ombygget og renoveret.

Under ombygningen blev Hvalsø Bibliotek udvidet fra 250m2 til 450m2, og efter at være lukket ned i tre uger i november, kunne det nye og udvidede bibliotek åbne den 26. november 2007. Tilbygningen har en skøn udsigt over søen i Hvalsø, og der er nu indrettet siddepladser, så man kan nyde udsigten herfra.

Også i november 2007 kunne Hvalsø Arkiv flytte ind i Kulturhuset.

Med ombygningen fik Lejre Musikskole mere plads, da der foruden administration nu også er musiklokale.

I september 2007 flyttede Lejre Ungdomsskole sin administration ind i Kulturhuset, men den er sidenhen rykket ud igen. Ellers er der siden indvielsen af Kulturhuset i 2008 kun sket ganske få ændringer i de kulturinstitutioner, der har lokaler i huset. I september 2008 fik Lejre Billedskole stillet et lokale bag ved Kultursalen til rådighed.

2008-nu: Aktiviteter i Hvalsø Kulturhus

Hvalsø Kulturhus blev officielt indviet ved en reception fredag den 25. januar 2008. Dagen efter var der åbent hus, og i løbet af dagen bidrog alle involverede kulturinstitutioner til underholdningen. Ved indvielsen blev et nyt kunstværk af keramiker Lene Regius afsløret: En krukke med historiefortælling. Krukken er en gave fra Henrik Christensens Kunstfond, og den står nu ved i indgangen til Hvalsø Kulturhus.

Lige fra åbningen har Hvalsø Kulturhus dannet rammerne om en bred vifte af kreativ udfoldelse såsom foredrag, udstillinger, musikoplevelser og teaterforestillinger. Under menupunktet "Foreninger" kan du læse nærmere om, hvad Hvalsø Kulturhus bliver brugt til. Du kan også holde øje med vores kalender over arrangementer i Hvalsø Hvis du er interesseret i at bruge huset, kan du læse mere om faciliteterne og booking under menupunktet "Lokaler".

2010: Foreningen Hvalsø Kulturhus

I august 2010 stiftedes brugerforeningen "Foreningen Hvalsø Kulturhus", som arbejder på at få endnu flere aktiviteter i Hvalsø Kulturhus. Otte foreninger stod bag stiftelsen af Foreningen Hvalsø Kulturhus. Det drejer sig om Lejre Fotoklub, Kulturkaravanen, Spor 1, Sangskriverforeningen, Hvalsø Bio, Lejre Kunstforening, Ramil (Foreningen for Rytmisk Amatørmusik i Lejre) samt foreningen Aum Genesis.

Du kan læse mere om foreningen og se de aktuelle bestyrelsesmedlemmer under menupunktet "Foreningen Hvalsø Kulturhus".

Kilder:

 

Avisartikler:

 • Kulturhus skal i nok et udvalg, Dagbladet Roskilde Tidende, 14. november 2005, 2. sektion, s. 7
 • Kulturhus et step fremad, Dagbladet Roskilde Tidende, 30. november 2005, 2. sektion, s. 5
 • Kultur og skole kan nu tilgodeses, Dagbladet Roskilde Tidende, 2. marts 2006, 2. sektion, s. 5
 • Kontrakt på kulturhuset, Dagbladet Roskilde, 22. juni 2006, 2. sektion, s. 5
 • Ja til tilrettet kulturhus, Dagbladet Roskilde, 20. juni 2006, 2. sektion s. 5
 • Spadestik til 20 år gammel drøm, Dagbladet Roskilde, 10. oktober 2006, 2. sektion, s. 5
 • Pionér bag gave til kulturhus, Dagbladet Roskilde, 20. december 2006, 2. sektion, s. 5
 • Rejsegilde med betonrock, Dagbladet Roskilde, 24. april 2007, 2. sektion, s. 5
 • Bibliotek lukker ned for at blive nyt kulturhus, Dagbladet Roskilde, 4. oktober 2007, 2. sektion, s. 6
 • Hvalsø Kulturhus skal indvies, Lokalavisen Lejre Weekend, 18. januar 2008, 1. sektion, s. 2
 • Kulturhus indvies med kunstfest, Dagbladet Roskilde, 21. januar 2008, 2. sektion, s. 5
 • Bruselius, Palle: Kulturhuset melder klar, Midtsjællands Folkeblad, 23. januar 2008, s. 34
 • Får brugerbestyrelse, Midtsjællands Folkeblad, 7. september 2010, s. 4

 

Øvrigt

Samtaler med Bente Trane fra Hvalsø Arkiv og Carina Uhre fra Lejre Musikskole.

Kontakt Hvalsø Kulturhus

Kulturhusets administration:
Hvalsø Kulturhus
Skolevej 12
4330 Hvalsø

Kontaktperson: Carina Uhre
Telefon: 2156 2085
E-mail: hvalsoekulturhus@lejre.dk

Formand for Foreningen Hvalsø Kulturhus:
Palle Bruselius
E-mail: palle.bruselius@kulturkaravanen.dk

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk