Lejre Bibliotek og Arkiv

Luk alle
Åben alle

Biblioteket på Lejre Station er et anderledes bibliotek. Beliggende i den gamle togstation – på perronen - placerer biblioteket sig som et lille bibliotek med et stort samfundshjerte. Nøgleordene er æstetik, litteratur og demokratisk samtale.

En af dogmerne i genopbygningen af biblioteket var at alle byggematerialer skulle være så "naturlige" og lokale som muligt. Træet er hentet hos lokalt savværk og forarbejdet på stedet og indvendige vægge er pudsede murstensvægge der ikke er behandlede med maling. Alt er, så vidt muligt, lavet af træ, jern eller andre bæredygtige materialer

Vi ønsker med Biblioteket på Lejre Station at skabe et sted, hvor vi tager nogle nye samtaler med hinanden, samarbejdspartnere og ikke mindst borgerne og brugerne af biblioteket. Biblioteket er et et-rums-bibliotek, men indretningen muliggør flere rum-i-rummet til forskellige typer af kulturelle aktiviteter og oplevelser. Og samtidig står alle bøger med forsiden ud af til inspiration og som en slags litterært tapet.

Biblioteket på Lejre Station søger hele tiden at udnytte og afprøve digitale løsninger, der kommer brugeren til gavn.

Vi er altid glade for spørgsmål og idéer, så skriv eller kom forbi, hvis du har en god idé til hvad Biblioteket på perronen også kan bruges til.

På Hvalsø Bibliotek mødes de besøgende af en inspirationsbombe ved bibliotekets indgang, i form af en facade beklædt med fuglekasser i genbrugstræ, som er udsmykket af kunstneren Thomas Dambo og eleverne på Hvalsø Skole. Dertil er indgangspartiet omgivet af kreative plantekasser, som de lokale har illustreret med malerier og børnerim.Hvalsø Bibliotek er kommunens næststørste biblioteksafdeling og den ligger som en del af Kulturhuset, men er en selvstændig enhed og har alle de traditionelle muligheder, man finder i et bibliotek.
Biblioteket fungerer som samlingssted for borgerne, der bl.a. kommer for at låne materieler og bruge bibliotekets tekniske faciliteter. Derudover bliver stedet flittigt brugt som mødested for hjemmepassede børn og som lokale til workshops og formidling gennem diverse udstillinger og foredrag.

I bibliotekets loungeområde er der plads til at fordybe sig i en god bog med byens, måske bedste udsigt, som baggrund. Legepladsen uden for vinduet og stedet omkring søen, der fungerer som et af byens rekreative områder, tilføjer liv og stemning til biblioteksoplevelsen.
Dertil har biblioteket egen have, hvis inspirerende udformning, forbinder traditionsrig og eksperimenterende havedyrkning med lokalt engagement, der understreger hvordan Hvalsø Bibliotek fungerer som et samlingspunkt for kommunens borgere.

Kirke Hyllinge Bibliotek er Lejre Bibliotek & Arkivs største afdeling og den ligger centralt i bymidten ved siden af Kirke Hyllinge Skole.
Ud over at fungere som folkebibliotek, hvor udlån af materialer og bibliotekets øvrige faciliteter foregår, så er biblioteket også et kulturelt samlingspunkt, hvor der løbende afholdes udstillinger, forestillinger og workshops.

Når man træder ind på biblioteket, byder det lille boghus, under det eventyrlige træ, de besøgende velkommen til et nyrenoveret børnebibliotek, hvor børn både kommer for at lege og lære.

Niveauet for formidling tages nemlig til nye højder på Kirke Hyllinge Bibliotek ved mødet med bibliotekets beboere, mælkesnogen Steve og kamæleonen Kalle.
Dyrene indgår som et inspirerende og levende element i udstillingen om krybdyr og deres tilstedeværelse illustrerer virkelig, hvordan Kirke Hyllinge er et levende bibliotek med plads til alle –også børn og naturen.

På bygaden i Gevninge ligger der et lille bibliotek. Det er Lejre Bibliotek & Arkivs mindste afdeling, men det er måske også en af grundene til at biblioteket er så hyggeligt.

Gevninge bibliotek og beboerhuset deler den fine gamle bygning fra 1927, som ligger centralt i byen og tæt på offentlig transport.
Biblioteket er indrettet kreativt og med genbrugsting; væggene er tapetserede med sider fra bøger og overalt i lokalerne hænger der gamle billeder og tekster, som afspejler Gevninges lokalhistorie.

Børnefamilier, teenagere, voksne og ældre kommer jævnligt og bruger biblioteket til at låne, aflevere, hente reserveringer og forny materiale samt for at bruge bibliotekets tekniske faciliteter: borger-pc’er, printer, og fotokopimaskinen.

OBS: Hent og aflever dine bøger i Ostedhallens Cafeteria.

I forbindelse med at Osted Skole, herunder Osted Bibliotek, bygger nyt og bygger om kan du afhente og aflevere bøger i udvalgte tidsrum.
Formiddag: mandag, tirsdag, onsdag, torsdag & fredag - kl.10.30-12.30

Aften: tirsdag, onsdag & torsdag - kl.19.00-21.00

Weekend: lukket

Bøger kan bestilles via Lejrebib.dk, via biblioteksappen, samt telefon: 46461646 og mail: biblioteket@lejre.dk

Du kan alternativt flytte dit afhentningssted til et andet bibliotek i byggeperioden.

Her vil være der være åbent for afhentning og aflevering, alle ugens dage, kl. 6-22, via selvbetjent adgang. Du ændrer dit afhentningssted via lejrebib.dk.

Osted Bibliotek ligger som en del af Osted Skole, men er en selvstændig enhed og bruges af alle byens borgere. Her kan du komme for at låne litteratur og musik og for at benytte afdelingens tekniske faciliteter såsom borger-pc'en, skanneren eller fotokopimaskinen.
Der er desuden et mødelokale i biblioteket, som er til fri afbenyttelse sammen med det lille te-køkken.Kulturkonsulenten som er på Osted bibliotek hver onsdag, kommer også gerne med kreative indslag som eksempelvis klippe-klistre værksted med børnene.
Bibliotekets børneafdeling bliver flittigt brugt at skolebørnene, der også kommer for at
lege og læse bøger i den orange kop.
Desuden er der mulighed for at man kan deltage i læsekredsen, som er tilknyttet Osted Bibliotek – henvend dig til personalet, hvis du gerne vil være med.

Lejre Arkiv ligger i Hvalsø Kulturhus, som en integreret del af Hvalsø Bibliotek.
Arkivet er en dynamisk institution, drevet af fællesskab og frivillighed, som samarbejder med Lejre Kommunes historieinteresserede borgere.


Vi ønsker at bidrage til opbygningen af en fælles lokal identitet for borgerne i Lejre Kommune. Fundamentet for dette er formidling af egnens lokalhistorie. 
I samarbejde med de frivillige, indsamler og tilgængeliggør arkivet derfor materiale, der fortæller historier fra vores sted: Historier om virksomheder, foreninger, mennesker, bygninger, landsbyer og byer.

Arrangementer 

Arkivet er drevet af frivilligt lokalt engagement og afholder gerne udstillinger eller arrangementer som ”landsbybingo” eller fortællearrangementer for bl.a. kommunens ældre borgere og skolebørn. Eksempelvis afholdes der, særligt for de ældre borgere, historiske oplæg af frivillige, hvor de kan høre historier om gamle dage og supplere disse med egne erindringer.
Arkivet har også afholdt et fortællearrangement om 2. verdenskrig, hvor en ældre borger fortalte børnene på Hvalsø Skole, om dengang hun som skolepige oplevede at tyskerne indtog skolen i Hvalsø.

Vil du vide mere om dit lokalsamfund, din familie eller dit hus, så kom til arkivet, for her finder du historien dokumenteret gennem en stor samling af billeder, film, lydoptagelser og dokumenter såsom dagbøger, breve, regnskaber, testamenter og manuskripter fra hele kommunen.

OBS: Hvis du finder materiale af privat karakter i arkivet, som du ikke ønsker offentliggjort, så kan vi selvfølgelig øjeblikkeligt fjerne det. 

Arkivet holder åbent hver torsdag mellem kl 15-18, hvor arkivets medarbejder og frivillige står klar til at hjælpe dig.