Tirsdag aften holdt Borgmester Tina Mandrup, formand for Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal udvikling Grethe Saabye og formand for Udvalget for Job, Arbejdsmarked og Integration Ole Blickfeldt møde med repræsentanter fra Lejre Erhvervsforums bestyrelse for at sætte fokus på hvordan kommune og erhvervsliv kan samarbejde om at hjælpe ukrainske flygtninge, som kommer til Lejre Kommune:
- Den ulykkelige krig i Ukraine rammer millioner af fredelige mennesker og har allerede kostet hundredvis af civile liv, smadret masser af menneskers hjem og fra den ene dag til den anden ødelagt deres livsgrundlag. Selvfølgelig vil vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe, siger borgmester Tina Mandrup.
Der er stor usikkerhed om, hvor mange flygtninge der i sidste ende kommer til Danmark og Lejre Kommune. Allerede nu kan vi dog se, at familier kommer til landets kommuner fra Ukraine, dette sker også i Lejre Kommune. Samtidig er der nationalt arbejdet på højtryk for at skabe det nødvendige lovgrundlag for at kommunerne kan hjælpe med kost og logi.
Tirsdagens møde blev holdt ud fra et fælles ønske om at være bedst muligt forberedt til i samarbejde at hjælpe de mennesker, der er ramt af den ulykkelige situation i Ukraine.
- Vi har gode erfaringer med at løfte store opgaver i fællesskab her i Lejre Kommune. Det gælder også, når vi skal hjælpe mennesker i nød. Derfor er det vigtigt allerede nu at etablere et samarbejde mellem kommune og erhvervsliv, siger formand Grethe Saabye, Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal udvikling.
På mødet kom en række ideer som Lejre Kommune nu sammen med erhvervslivet og frivillige vil arbejde videre med. Klart står det dog, at det på den korte bane handler om at de flygtede personer og familier først og fremmest skal have tryghed og sikkerhed og der skal findes en bolig. Når der er skabt en tryg ramme om flygtningenes nye hverdag er det næste skridt at give dem et netværk og indhold i hverdagen.
- Det er vigtigt for os alle at have noget at stå op til om morgenen. At være en del af et fællesskab. Og det gælder ikke mindst, når man ankommer til et fremmed land på flugt fra krig. Derfor vil vi være i løbende, tæt dialog med erhvervslivet om, hvordan vi som kommune kan hjælpe for at lette processen med at skaffe de ukrainske flygtninge i arbejde, siger formand Ole Blickfeldt, Udvalget for Job, Arbejdsmarked og Integration.