Hvad kan du selv gøre

Du kan gøre mange ting for at spare på energien. Noget er gratis og hurtigt og kan gøres fra i dag. Pluk de lavthængende frugter først.

Der er masser af ting, du selv kan gøre i din dagligdag for at hjælpe klimaet og miljøet. Du behøver ikke gå drastisk til værks, sælge bilen og få din egen vindmølle i baghaven - mindre kan gøre det. Bare du gør noget. Det er det vigtigste.

Nogle ting er gratis og hurtige at gå i gang med. For eksempel kan du med det samme holde op med at pakke din madpakke ind i sølvpapir og bruge madpapir i stedet for, og du kan lade være med at tørre tøj i tørretumbleren og hænge det op udendørs. To små ændringer i din hverdag, som kan synes ubetydelige, men som begge bidrager positivt til klimaet og miljøet.

Andre ting er mere omfattende og kræver både planlægning og investering, for eksempel at skifte det gamle oliefyr ud med fjernvarme eller efterisolere boligen. Her kan du glæde dig over, at din indsats ikke bare er god for klimaet og miljøet, men som regel også gavner din pengepung på længere sigt.

Der er masser af inspiration at finde på internettet til små og store tiltag:

På Energistyrelsens hjemmeside for forbrugere kan du finde informationer om mange forskellige emner. Lige fra hvordan du vasker mere energirigtigt til hvordan du finder en håndværker, der har en særlig viden om klimarigtige løsninger.

På Fødevareministeriets hjemmeside kan du hente inspiration til at spise mere klimavenligt i ministeriets gratis publikation:

"Klima på bordet". Den kan downloades i Læs mere linket til højre. Du kan også gå på biblioteket og låne "Klimakogebogen" som er skrevet af vores lokale madskribent Susanne Engelstoft.

Hvis du tænker på at energirenovere din bolig kan du hos Energitjenesten få gratis og uvildig information om energibesparelser og vedvarende energi. De fleste elselskaber har også masser af gode elspareråd på deres hjemmesider.