STU - hvad er det
STU er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse målrettet unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selvom den unge modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand. Den unge skal være under 25 år og have opfyldt sin undervisningspligt.
STU er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller erhverv, men har et forberedende og udviklende sigte. Formålet med STU er, at den unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og at give unge med potentiale herfor forudsætninger for videre uddannelse og beskæftigelse.
Hvordan bevilges den unge et STU-forløb?
Det er visitationsudvalget i Lejre Kommune, der træffer afgørelse om, hvorvidt den unge er i målgruppen for en STU eller ej. Det er også visitationsudvalget, der træffer afgørelse om, hvilket STU tilbud den unge, som er vurderet i målgruppen for STU, påbegynder sin uddannelse.
Visitationsudvalget består af:
- Afdelingsleder for Team Ung og beskæftigelse (samt KUI-leder) - formand
- Afdelingsleder for det specialiserede unge og voksenområde
- Leder af PPR & Uddannelsesvejledningen
Hvis den unge vurderes at være i målgruppen for en STU, har den unge mulighed for at komme med op til to ønsker til STU-udbyder af den unges STU-forløb. Dette sker i tæt dialog med den unges uddannelsesvejleder. Uddannelsesvejlederne i Lejre Kommune har et bredt kendskab til en lang række af STU tilbud og kan vejlede og rådgive den unge/forældre ift. de steder, der kan imødekomme den unges konkrete behov og interesser. Det er efterfølgende STU udvalget som træffer afgørelse om, hvilket af de to ønskede STU tilbud, den unge bevilliges.
Løbende opfølgning og status på den unges STU forløb
Den særlige tilrettelagte ungdomsuddannelse er en 3-årig uddannelse, der følges tæt af den unges uddannelsesvejleder. Der afholdes minimum 2 årlige statusmøder mellem den unge, forældre, STU tilbuddet, uddannelsesvejleder samt den unges rådgiver i enten jobcenter eller afdelingen for unge og voksne med særlige behov.
Gennem hele uddannelsen er det er et fokus på den unges udvikling og progression ift. dennes personlige, sociale, faglige og praksisfaglige/erhvervsrettede kompetencer og færdigheder. Særligt i den sidste del af STU forløbet, som minimum det sidste år, vil statusmøderne blandt andet have et øget fokus på en helt konkret plan for den unges videre uddannelse, beskæftigelse eller sociale aktiviteter efter endt STU forløb.