Flygtninge kan blive værdifuld arbejdskraft

Mangler du arbejdskraft, eller vil du bare gerne yde en indsats til gavn for samfundet, så overvej, om ikke du kan bruge en flygtning i din virksomhed. Sådan lyder opfordringen fra Lasse Bjerregaard, afdelingsleder i Jobcentret i Lejre Kommune. Han slår fast, at flygtningene er en god arbejdskraft.

- Af de cirka 220 flygtninge, vi har her i kommunen, er næsten 50 blevet selvforsørgende i 2016. Det er faktisk ret godt. Og det er udtryk for, at flygtninge er en arbejdskraft, der kan have stor værdi for virksomhederne. De kommer med alle mulige faglige og menneskelige kompetencer og gennemgår det samme forløb, som etniske danskere gør hos os. De behøver ikke en længere intro-periode, når de kommer ud i virksomhederne. Det er ikke et socialt projekt at ansætte en flygtning; de kan blive dygtige og værdifulde medarbejdere, fastslår Lasse Bjerregaard.

Langt de fleste er i ufaglærte job, selv om nogle kommer med en akademisk baggrund. Men de har et ønske om at komme i gang, lære sproget og så senere måske komme videre til et job, der matcher deres faglige kompetence og erfaring.

Det kan gøres på flere måder

Lasse Bjerregaard opfordrer virksomhederne til at gå i dialog med Jobcentret om at få flygtninge i job.

- Der er mange måder at gøre det på, siger han. Nogle bliver ansat straks på almindelig løn. Andre er først i et praktikforløb uden løn, hvor de typisk kan være fra 4 til 13 uger. Det er også muligt at få et løntilskud på op til 50 %. En ny attraktiv ordning er integrationsuddannelsen, hvor virksomhederne ansætter en flygtning i to år til ca. 10.000 kr. om måneden. I uddannelsen indgår 20 ugers skoleophold målrettet jobbet. Uddannelsen er betalt af staten, og virksomheden skal ikke betale løn imens. Uanset hvilken løsning, virksomheden vælger, er det en stor hjælp for flygtningene og for samfundet, understreger Lasse Bjerregaard. 

Skal ude og træne job og sprog

Jobcentret efterlyser også aktiveringspladser til flygtninge med behov for at træne både arbejdskultur og sprog. Ifølge Lasse Bjerregaard er hele 85 % af flygtningene jobparate, men har stadig behov for at komme tæt på arbejdskultur, bruge sproget og ”få noget på CV’et”.

- De fleste flygtninge kommer fra Syrien og andre arabisktalende lande. Nogle har været her i halvandet år og kan snildt begå sig på dansk, siger Lasse Bjerregaard.

Det ligger ham også på sinde, at virksomhederne slipper for det meste af det papirarbejde, der følger med. Ganske mange blanketter skal udfyldes, men Jobcentret klarer det meste, og er altid klar med råd og vejledning.

En win-win-win situation

- Jeg kan kun opfordre virksomhederne til at gå positivt ind i det. Det kan sagtens blive en win-win-win situation, hvor de får god arbejdskraft, flygtningene får et job, og kommunens økonomi aflastes. Jeg har i efteråret deltaget i et møde med Lejre Erhvervsforum og Hornsherred Erhvervsforum, hvor vi havde en god, åben dialog. Vi er efterfølgende blevet kontaktet af flere virksomheder, som gerne vil høre mere. Jeg kan kun opfordre andre til at kontakte Jobcentret, hvis de ser muligheder i dette her, siger Lasse Bjerregaard.