Pas på vandmiljøet når du bringer gylle ud
Fra 1. februar og frem til høst må du som udgangspunkt køre gylle ud på markerne. Der er visse undtagelser for tidspunktet, fordi der kan være forhold, der kan give forurening eller risiko for forurening af miljøet.
I år er der kommet rigtig meget regn, derfor er det vigtigt, at du er særlig opmærksom på vandmættet, oversvømmet og skrånende arealer. Selvom arealerne ikke direkte er vandmætte eller oversvømmet, kan der alligevel være forhold, der gør at udbringningen kan medføre problemer for miljøet.
Flydende husdyrgødning må ikke udbringes på arealer, eller på en måde, der giver fare for afstrømning til vandløb, herunder dræn, søer over 100 m2 og kystvande.
Du skal være særlig opmærksom på, at der er en større risiko for, at gylle kan løbe til vandløb via dræn, hvis jorden er meget våd. Hold derfor øje med vandet i eventuelle brønde, grøfter og udløb til vandløb på din ejendom.
Ingen udbringning på jord, der er vandmættet og oversvømmet
Du må ikke udbringe gylle, slam, biomasse, ensilage, handelsgødning eller restvand ud på arealer, der er vandmættede, frosne eller dækket af sne. Den vandmættede jord kan kendes ved, at den er vandfyldt selv flere timer efter, at det har regnet.
Pas på skråninger og vandløb
På skråninger med 6-12 pct. hældning mod vandløb og kystvande skal du nedfælde flydende husdyrgødning parallelt med vandløbet i en afstand på 20 meter.
Hvad kan du gøre, hvis du ikke har mere plads i din gyllebeholder
I Lejre kommune er der en del gyllebeholdere på ejendomme, hvor der ikke længere har dyrehold. Der står derfor ubenyttede gyllebeholdere rundt om i kommune. Hvis du er medlem af Landbrug og Fødevarer kan du se alle gyllebeholder indenfor 10 km til din ejendom.
Du kan læse mere om gylleudbringning i boksen til højre.