Helårsbeboelse i sommerhus

Sommerhuse kan lovligt anvendes til beboelse i perioden fra den 1. marts til den 31. oktober. Uden for denne periode, det vil sige fra den 1. november til udgangen af februar, må beboelse i sommerhuse ifølge planlovens § 40 kun ske som kortvarige ferieophold samt ophold i weekender og helligdage.

Pensionistreglen

Ifølge planlovens § 41 har pensionister en personlig ret til at bo i sit eget sommerhus hele året, når de har ejet huset i mindst 1 år. Ved pensionist forstås i denne forbindelse:

  1. en person, der har ret til at oppebære folkepension i henhold til lov om social pension,
  2. en førtidspensionist i henhold til lov om social pension eller lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.,
  3. en efterlønsmodtager i henhold til lov om arbejdsløshedsforsikring,
  4. en modtager af fleksydelse i henhold til lov om fleksydelse*, og
  5. en person på 60 år og derover, der oppebærer pension.

*Bemærk fleksydelse er en efterløn, som gives til personer, som har arbejdet i flexjob, når de har opnået fleksydelses alderen.

En pensionists ægtefælle, samlever eller nært beslægtede kan sammen med pensionisten benytte boligen til helårsbeboelse. Efter pensionistens død kan ægtefællen, samleveren eller den nært beslægtede fortsætte med at benytte boligen til helårsbeboelse. Ved fraflytning bortfalder denne rettighed.

Hvem kan få dispensation?

Vi kan i særlige tilfælde give en dispensation til helårsbeboelse i et sommerhus – se mere i nedenstående lovgivning. Men den mulighed gælder kun for ejere af et sommerhus. Vi kan ikke lovligt dispensere til lejere eller brugere af et sommerhus.

Kommunalbestyrelsen har på møde den 22. marts 2010 vedtaget at føre en stram praksis vedrørende dispensationer til helårsbeboelse i sommerhuse i sommerhusområder. Det betyder, at særlige dispensationer efter planlovens § 40 stk. 2 kun gives:

  1. til ejere eller forpagtere af dagligvarebutikker og andre specifikke virksomheder, når det er nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift.
  2. til personer, der i forbindelse med erhvervelse af ejendommen fejlagtigt af kommunen har fået oplyst, at den lovligt kunne benyttes til helårsbeboelse. Der kræves skriftlig dokumentation for den fejlagtige oplysning fra kommunen.
  3. til personer, der på grund af alvorlig sygdom og invaliditet kun har kunnet opnå en rimelig tilværelse i sommerhuset. Der kræves lægelig dokumentation for, at en rimelig tilværelse udelukkende kan opnås i et bestemt sommerhus.
  4. i andre tilfælde, hvor kommunen konkret vurderer, at der er særlige forhold, der taler for at fravige forbuddet.

Hvordan søger jeg om dispensation?

Opfylder du ikke de lovbestemte krav, skal du komme med en særlig begrundelse for, hvorfor du gerne vil søge om dispensation.

Når du ansøger om at benytte dit sommerhus til helårsbeboelse, skal du opgive fulde navn og adresse samt adresse på det sommerhus, som du ønsker at bruge som helårsbolig.

Hvis ansøgningen er på baggrund af alvorlig sygdom og invaliditet, skal ansøgningen udover disse punkter også indeholde en lægelig udtalelse om, at en rimelig tilværelse udelukkende kan opnås i et bestemt sommerhus.

Du skal sende din ansøgning om dispensation til os via sikker post

Kontakt

Telefontider

Mandag 9:00 - 11:00
Tirsdag 9:00 – 11:00
Onsdag 9:00 – 11:00
Torsdag 9:00 – 11:00 & 14:00 - 16:00
Fredag Lukket.

Affald, genbrug og skadedyr - 4646 4435

Byggeri og landzone - 4646 4900

Helårsbeboelse i sommerhus - 4646 4906

Natur og Miljø - 4646 4940

Plan, Erhverv og Klima - 4646 4950

Vej - 4646 4930

Øvrige henvendelser - 4646 4646

Der skal bestilles tid før fremmøde. Tidsbestilling sker telefonisk eller på mail, byggeri@lejre.dk. Uden tidsbestilling er der ikke sikkerhed for at møde medarbejdere med kendskab til det aktuelle fagområde.

Fremmøde er på Rådhuset i Allerslev, Lejrevej 15, 4320 Lejre

Mandag 10:00 – 13:00
Tirsdag 10:00 – 13:00
Onsdag LUKKET
Torsdag 10:00 - 18:00
Fredag 10:00 - 12:00

Giv feedback