Praktisk information

Her finder du praktisk informationer for Birken

Kostpolitik


Vi har fokus på sunde og næringsrige madpakker

Da vi er en institution, der har naturen som udgangspunkt for leg og læring, og da børnene opholder sig meget udendørs, så er det vigtigt, at børnene har madpakker med, der dels er nemme at spise og dels indeholder sund mad, der giver børnene mulighed for at vokse, udvikle sig og deltage i aktiviteter. Ingen madvarer er i sig selv bandlyst, da børn har brug for varieret kost. Men mørk pålægschokolade eller figenstænger på rugbrød, gulerods- og ostestænger, æbler, nødder og lidt tørret frugt kan være overraskelser i madpakken der er let at spise, og samtidig giver barnet god energi til aktiviteter en hel dag i børnehaven. Vi servere økologisk mælk til morgenmad og postevand til frokost. På turdage skal børnene selv have vand med i deres drikkedunke. Det er vigtigt, at drikkedunkene kun indeholder vand, da saftevand ikke slukker barnets tørst tilstrækkeligt, og fordi saftevandsdunkene tiltrækker hvepse om sommeren!

Frugtmadpakker

Det er en god ide at supplere frugten i frugtmadpakkerne om eftermiddagen med et lille stykke rugbrød, bolle eller groft knækbrød. Det stabiliserer børnenes blodsukker.

Børnene dyrker krydderurter, jordbær og grøntsager

Alle vores urtehaver bliver dyrket uden brug af sprøjtemidler. Vi inddrager børnene i pasningen af vores urtehaver og grøntsagerne bliver høstet af børnene selv. Grøntsagerne bliver enten spist rå eller brugt i bålmaden, som børnene selv har været med til at tilberede. Igennem vores handleplan til "De grønne spirer" er urtehaven altid et omdrejningspunkt for årstidens aktiviteter. Alt afhængig af andre planlagte aktiviteter vil en eller flere børnegrupper altid være tilknyttet urtehaven.

Børnehavens indkøb er økologiske

I tråd med kommunens ønske om en økologisk kommune bestræber vi os på at børnehavens mad indkøb er økologiske. Børnehavens morgenmad består af havregrød, hjemmelavede morgenboller, syltetøj, honning, havregryn og økologisk mælk.

Årstiden afspejler sig i kosten

Vores egen urtehave, børnehavens birke-, hylde-, æble- og valnøddetræer, samt skovens bær bruges aktivt i måden at planlægge vores pædagogiske aktiviteter. Vi forstærker børnenes oplevelse af, hvor madvarer kommer fra og giver samtidig børnene fælles oplevelser fra naturen, hvor smagsoplevelserne kommer fra, frugt og grøntsager der er er høstet/plukket af børnene selv eller tilberedt uden brug af kemisk fremstillet sukker og smagsforstærkere.

Ved at minimere indtagelsen af sukker i det daglige, giver det større glæde at lave småkager sammen med børnene til Jul, spise fastelavnsboller til Fastelavn og finde chokoladeæg på legepladsen op til Påske.

Ferie, sygdom og medicin

Ferie bedes I venligst meddele os, så snart I ved besked. Det er indregnet i forældre betalingen, at jeres barn holder 4 ugers ferie om året.

Vi laver opslag som bliver lagt på vores forældre intra system, Famly, i forbindelse med de store ferieperioder. Her skal I krydse ind, hvornår I planlægger at holde ferie. Vi ser gerne, at I overholder tilbagemeldings fristen, så vi har mulighed for at tilrettelægge personaletimerne i god tid, således at personaleressourcerne også bliver udnyttet optimalt i ferietiden. 
Vikar budgettet strækker ikke til dækning under personalets ferie. Vi tilstræber derfor at afholde ferie i de perioder, hvor der er færrest børn. Hjælp os med dette ved at overholde svarfristen på ferieopslagene. Det er ærgerligt at bruge for mange personaleressourcer i ferieperioden.

Hvis dit barn er syg eller I holder en fridag er det vigtigt, at I meddeler dette via Famly eller ringer til børnehaven, så vi får besked til os. Vi kan langt nemmere planlægge og udnytte dagen, hvis vi ved hvilke og hvor mange børn, der kommer. 

Ved sygdom vil vi gerne vide hvilken type sygdom, der er tale om. Vi skal kunne vurdere, om vi skal informere andre - fx forældre, så de evt. kan være opmærksomme på symptomerne. Det er også rart for os at vide, hvis vi har mange børn med samme symptomer eller sygdom.

Syge børn skal holdes hjemme indtil de er:

  • Uden for smitterisiko

  • Feber og medicin fri

  • Er i stand til at deltage på normal vis i børnehavens almindelige hverdag - inde som ude.

En god rettesnor er at børnene derhjemme skal spise, sove og lege normalt, samt have haft en normal afføring, inden de starter i institution igen efter en syge periode. 

Hvis jeres barn en dag er syg eller ikke synes at trives normalt i børnehaven, kontakter vi jer. Det samme vil ske, hvis jeres barn kommer til skade. Personalet må ikke give børnene medicin. Der kan dog laves særlige aftaler i forbindelse med kroniske sygdomme.

GIV OS BESKED OM FERIE I GOD TID!

Fødselsdag

Dit barns fødselsdag vil blive fejret i børnehaven. Hvis barnet har lyst får det vores fødselsdagskappe og krone på og vi synger fødselsdagssang. Barnet har desuden mulighed for at medbringe noget spiseligt til deres fødselsdag til deres børnegruppe i børnehaven.

Aftal hvilken dag fødselsdagen skal holdes med personalet og informer, om I ønsker at bruge køkkenet til at tilberede eller anrette det, I medbringer. Det er muligt for forældre at deltage i barnets fødselsdag i børnehaven og køkkenet/bålplads kan efter aftale benyttes, hvis I ønsker dette. Det er dog helt op til den enkelte familie, om I ønsker at deltage og ikke en forventning fra børnehavens side.

Vi foreslår følgende som et sundt alternativ til kager, slik og is: pandekager, vand- eller honningmelon, frugtspyd, pølsehorn, boller, suppe, risengrød, klatkager, frugtgrød eller pizzasnegle.

 

Aflevering, hente og bringe

Når du afleverer dit barn, så kom ind og sig godmorgen til personalet. Husk at log dit barn ind  via Famly på Ipad'en, der ligger på pulten gangen. I samme system kan du også der hjemme skrive beskeder, som personalet skal være opmærksom på. 

Hvis vejret tillader det, går vi ud ved 8-tiden eller når det er lyst. Det kan være en god ide, at komme inden kl. 9.00, da nogle børn har svært ved at komme ind i en leg/aktivitet, der allerede er sat i gang. Mange af de fremmødte børn har måske allerede dannet deres legegrupper og er i fuld sving, hvilket for nogle børn kan være svært at "kile sig ind".

Husk at give besked hvis  jeres barn ikke kommer i børnehave. Dette kan I gøre enten ved at krydse det ind i Famly eller ved at ringe til Birken på telefonnr: 46 40 40 30.

Inden I går hjem

Når du henter dit barn, vil vi bede dig om, at du sørger for at dit barn rydder op efter sig, inden I går hjem. Når du går hjem med dit barn, så husk at sige farvel til personalet, og log  dit barn ud på Ipad'en i mellemgangen.

Vi må ikke udlevere barnet til fremmede, så husk at giv os besked,  hvis der er en anden end jer forældre der henter jeres barn.

Forvent ikke at vi altid lige ved præcist hvor i børnehaven jeres barn befinder sig ved afhentning, men bare rolig - vi ved dit barn er her.

Indgangen til Birken går via glasgangen, hvor jeres barns garderobe også er.

Tøj og garderobe

Alle børn er ude i løbet af dagen - hver dag.

Du kan hjælpe dit barn ved sammen med ham/hende at hænge dagens forventede overtøj klar. Så er det nemmere at påtage sig opgaven. Mange børn kan ikke finde eller nå deres tøj, når det ligger pakket i den store taske helt oppe øverst på deres garderobeplads. Eksempelvis: gør det til en vane at stoppe hue og vanter ned i ærmet af flyverdragten og evt. ekstra blusen i det andet ærme. Eller 'fastgør ' dit barns støvler i flyverdragten, så det er lettere lige at hoppe i. Så er det lige ved hånden når tøjet skal på.

Sørg for at dit barn altid har tøj med efter årstiderne og ha' altid regntøj, gummistøvler, hjemmesko samt rigeligt med skiftetøj liggende i dit barns garderobe.  Det er vigtigt at der er skrevet navn i alt dit barns tøj.

Det er ikke usædvanligt at de mindste børn der starter i børnehaven stadig går med ble. Som personale vil vi gøre vores til at hjælpe barnet med at "pottetræne". Vi beder derfor forældre om at barnet til dagligt er iført underbukser og - trøje, således at toiletbesøg er muligt. Vi forventer, at I også derhjemme arbejder med at "pottetræne".

Vi forsøger i ugens løb, at holde orden i garderoberne, men forventer hjælp fra Jer forældre. Du bedes derfor dagligt rydde op i dit barns ting og sørge for, at der er orden i dit barns tøj - og at der er navn på alt. Det hjælper utroligt meget i en travl hverdag, når vi hurtigt kan se, hvis der hvis.

Vi kan og har almindeligvis IKKE tid til at lede efter dit barns tøj og sko. For at øge overblikket og lette rengøringen i børnehaven, skal tøj og sko i garderoberne fjernes hver fredag. Børnehavens gulv skal dagligt være ryddet for fodtøj inden I går hjem.