Metal

Sådan sorterer du metal

Ja, tak til:

Dåser
Øl- og sodavandsdåser
Foliebakker
Staniol
Fyrfadslysholdere og kapsler
Gryder og pander
Bestik
Køkkenknive
Sakse
Skruer og søm
Defekt værktøj
Metallåg fra glas
Metalklips til eksempelvis lukning af brødposen


Nej, tak til:

Spraydåser
Trykflasker
Stort metal
Metal med elektronik
Metalpersienner
Chips- og kaffeposer 

Hvor rent skal det være?

Metalaffaldet skal være tømt for madrester. Giv det sorterede metal et hurtigt skyl under den kolde hane, inden du lægger det i din affaldsbeholder. Hvis du bruger varmt vand og sæbe til rengøringen, så går miljøgevinsten ved genanvendelse tabt. Billedet er et eksempel på en rengjort foliebakke.

 Se også Miljøstyrelsens film, og få nogle generelle tips til rengøring af affald

Hvad sker der med metalaffaldet?

Når du sorterer dit metalaffald bliver det smeltet som til eksempelvis nye dåser, cykelstel, sølvpapir eller hjulene til en bil. To konservesdåser af metal kan smeltes om til en helt ny ringeklokke.   

Ved at genbruge tomme dåser kan man spare meget energi. Det kræver nemlig 16 gange så meget energi at lave en dåse ud af nyt aluminium, end hvis man bruger aluminium fra brugte dåser.

Hvornår får jeg hentet metal?

I selvbetjeningen kan du slå op, hvornår vi henter affald hos dig og tilmelde dig vores huske-på-service. Her har du også mulighed for at printe din egen affaldskalender.
Du skal blot indtaste din adresse og kontaktoplysninger. Derefter kan du se, hvilke ordninger du er tilmeldt og hvornår du får hentet. 

Se hvornår du får hentet affald

Hvis der ikke kommer skraldespande frem, når du indtaster din adresse, betyder det, at du skal bruge en anden adresse for at få skraldespandene frem.
Det sker, fordi du enten er lejer af din bolig, eller fordi din boligforening har en fælles løsning. Send os en mail på affaldoggenbrug@lejre.dk, så finder vi adressen til dig

Du kan også finde ud af, hvornår vi henter hos dig ved at kigge i dokumenterne tømmeliste og indsamlingsdatoer.

Derudover kan du downloade appen Affaldsportal til din smartphone og slå op der. Affaldsportalen henter du der, hvor du normalt henter dine apps.

 

Jeg har ikke fået hentet metal

Hvis dit affald ikke bliver hentet, kan du give besked direkte til skraldemanden ved hjælp af Selvbetjening. Efter indtastning af adresse og kontaktoplysninger vælger du den type affald, som du ikke har fået afhentet. Her kan du også skrive en bemærkning

Anmeld ikke hentet affald

Hvis der ikke kommer nogle affaldsbeholdere frem, når du indtaster din adresse, betyder det, at du skal bruge en anden adresse for at få beholderne frem.
Det sker, fordi du enten er lejer af din bolig, eller fordi din boligforening har en fælles løsning. Send os en mail med dine oplsyninger på affaldoggenbrug@lejre.dk, så finder vi adressen til dig.

Du kan også kontakte skraldemanden pr. telefon eller e-mail. Du finder informationer i kontaktboksen.