Holder du og dine naboer øje med hinandens boliger? Låner I værktøj til hinanden? Spiser I middag hos hinanden?
Det er nogle af de spørgsmål, som over 122.000 danskere har besvaret i en undersøgelse foretaget af den filantropiske forening Realdania. Og konklusionen er klar: Lejre Kommune ligger i top blandt alle landets 98 kommuner, når det handler om at have aktiviteter med sine naboer.
Realdania har også opgjort svarene på de enkelte postnumre i Danmark (604 postnumre i alt), og her er tre af Lejre Kommunes postnumre med i top 10. Det gælder 4320 Lejre (3.-plads); 4070 Kirke Hyllinge (5.-plads); og 4330 Hvalsø (9.-plads).
Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup, er glad for undersøgelsens resultat:
"Vi kan noget særligt med naboskab og fælles aktiviteter her i Lejre Kommune. Det ser jeg, når jeg kommer rundt i kommunen, og jeg oplever det også, hvor jeg selv bor. Ofte ligger det i de helt små ting: Oplevelsen af, at vi kender hinanden. Hjælpsomheden, for eksempel når strømmen går, eller man har glemt at købe mælk til kaffen. Og med tiden også lysten til at invitere hinanden ind på en kop kaffe eller til middag. Meget af det tager vi måske for givet, men jeg kan læse ud af undersøgelsen, at det bestemt ikke er en selvfølge alle steder i landet”.
De otte spørgsmål
I undersøgelsen er der i alt otte spørgsmål, som handler om aktiviteter med naboerne. Deltagerne bliver spurgt, om de og deres naboer:
1) Holder øje med hinandens boliger;
2) Låner ting ud til hinanden (f.eks. mad eller værktøj);
3) Holder vej- eller gårdfester sammen;
4) Hjælper hinanden med boligprojekter og/eller havearbejde;
5) Inviterer hinanden til middag;
6) Har kommunikation via mailgruppe, Facebook eller lignende;
7) Mødes i forsamlingshus, fælleshus eller medborgerhus;
8) Deltager i fælles projekter i lokalområdet (f.eks. oprydning, renovering mv.)
Hvert bekræftende svar giver 1 point. I Lejre Kommune har deltagerne i gennemsnit sat kryds ved 3,22 aktiviteter og dermed placeret kommunen øverst på landsplan.
“Det er naturligvis borgerne selv, som skaber det gode naboskab og de mange aktiviteter. Men det er samtidig noget, som vi i kommunen gør en hel del for at understøtte. Vi støtter konkrete aktiviteter, og jeg er glad for at se, hvordan borgerne har taget visionen om Vores Sted til sig. Overalt, hvor jeg kommer, ser jeg stærke fællesskaber, som engagerer folk, bringer dem tættere sammen og er et værn mod ensomheden”, siger Tina Mandrup.
Flere faktorer for livskvalitet
Spørgsmålene om naboskab er blot en lille del af en større undersøgelse, som Realdania har fået udarbejdet. Den udgives i dag, den 20. marts, i bogen “Vores Livskvalitet - hvad kan vi lære af de lykkeligste danskere?”
Bogen og spørgeundersøgelsen behandler en række emner, der alle har indflydelse på den oplevede livskvalitet. Det handler f.eks., om man har plads nok i sin bolig, om man ejer eller lejer sin bolig, om man er generet af støj, og om man har adgang til grønne udearealer.
Netop muligheden for at kunne opholde sig uden for boligen har stor betydning for livskvaliteten: Folk, der mangler adgang til have, fælles tagterrasse eller altan, oplever markant lavere livskvalitet end resten af befolkningen.
“Her har vi en fordel i Lejre Kommune. Rigtig mange kan gå direkte ud i haven, og landskabet i kommunen er jo én stor invitation til at komme ud”, siger borgmester Tina Mandrup.
Undersøgelsen viser – ikke overraskende -, at det er “folk i de større byer og særligt københavnerne, der oftest oplever manglende adgang til udendørsarealer” (citat fra bogen).
At tale med folk, man ikke kender, er også godt for livskvaliteten, viser undersøgelsen. Det kan Tina Mandrup nikke genkendende til:
"Her i Lejre Kommune er det stadig almindeligt, at vi giver hinanden et lille nik eller et ‘hej’, når vi mødes - også selv om vi ikke kender hinanden. Det lille ‘hej’ giver superkræfter og en oplevelse af at høre til i fællesskabet. Så det synes jeg, vi skal værne om”.
Fakta:
Bogen “Vores Livskvalitet – hvad kan vi lære af de lykkeligste danskere?” er skrevet af Realdanias analysechef Henrik Mahncke og Meik Viking, som er direktør for tænketanken Institut for Lykkeforskning.
De har stillet i alt 72 spørgsmål til et udsnit af den danske befolkning via eBoks. Over 122.000 har svaret, og ud fra det har forfatterne beregnet resultater fordelt på landets kommuner. Konkret i forhold til afsnittet om naboskab skriver forskerne, at “mens der er signifikant forskel mellem kommuner i toppen og bunden, så er de indbyrdes forskelle mellem kommuner, der ligger i nærheden af hinanden på listen, inden for den statistiske usikkerhed.”
Bogen er udgivet i anledning af Realdanias 25-års jubilæum. Den kan hentes digitalt på realdania.dk, og det er også muligt at få et fysisk eksemplar af bogen gratis. Den kan hentes hos Realdania på Jarmers Plads i København eller på en række udvalgte steder rundt om i landet. Blandt andet hos Museum Ragnarock, Roskilde Festival Højskole og Livsrum Roskilde.