Vigtige informationer om indefrosset grundskyld

Publiceret 10-01-2025

I øjeblikket modtager mange danske husejere årsopgørelse over den indefrosne grundskyld. Brevene indeholder en oversigt over det beløb, som blev indefrosset i perioden 2018-2023.

Hvad er den indefrosne grundskyld?

Fra 2018 har Folketinget indført indefrysning af stigning i grundskyld for boligejendomme. Efter gældende lov er ordningen obligatorisk og rentefri i perioden 2018-2023, dvs. boligejere er automatisk tilmeldt og bliver tilmeldt, når en boligejendom overtages.

Er du og din ejendom omfattet af denne indefrysning, bliver stigninger i grundskylden automatisk indefrosset, da Lejre kommune ikke må opkræve og i stedet indefryser stigninger i grundskylden, hvis den årlige stigning er mere end 200 kr. pr. ejendom pr. ejer. Indefrysningen er personlig, dvs. hver ejer får sin forholdsmæssige ejerandel indefrosset.

Hver ejer vil en gang årligt få en årsopgørelse, som viser det samlede indefrosne beløb.

Hvad står der i opgørelsen?

• Det samlede beløb, der er indefrosset.
• Hvordan beløbet er opgjort år for år.

Hvorfor har du fået indefrosset grundskyld på din ejendom for årene 2021 - 2023?

Din boligskat bliver genberegnet og efterreguleret på baggrund af den nye 2020-vurdering fra Vurderingsstyrelsen.

Den boligskat du har betalt for skatteårene 2021, 2022 og 2023, var beregnet på et midlertidigt grundlag, da den endelige 2020-vurdering på daværende tidspunkt endnu ikke var klar.
Nu har Vurderingsstyrelsen færdiggjort den nye 2020-vurdering, og de nye endelige boligskatter er nu beregnet for de tre år. Hvis din ejendomsskat stiger for de tre år, bliver stigningen automatisk indefrosset.

Hvad skal du gøre?

Opgørelsen kræver ikke, at du tager nogen handling, medmindre du ønsker at tilbagebetale det indefrosne beløb frivilligt. Hvis du vælger at lade beløbet blive stående, vil det fortsat være rentefrit og automatisk blive tilbagebetalt ved salg af ejendommen.

Du kan framelde ordningen på borger.dk -, hvis du ikke ønsker, at stigninger skal indefryses. Framelding kan ikke fortrydes, men det er muligt at tilmelde fremtidige rater igen. Du kan kun fra- og evt. tilmelde din egen andel af indefrysningen, dvs. ved flere ejere skal hver ejer fra- og tilmelde sin egen andel.
Vær opmærksom på, at indefrysning fra 1.1.2024 skal du fravælge via din forskudsopgørelse.