Mobil og bredbånd

En velfungerende mobil- og bredbåndsdækning er en forudsætning for at det lokale erhvervsliv kan udvikle sig og skabe vækst og lokale arbejdspladser. Det er derfor et stort politisk fokusområde i Lejre Kommune, at mobil- og bredbåndsdækningen forbedres de kommende år.

Selvom det ikke er en kommunal opgave at etablere og drive digital infrastruktur, så har Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune valgt at bevilge 7 mio. kr. til indsatser, som kan forbedre den lokale mobil- og bredbåndsdækning. De 7 mio. kr. er bevilget i budgetperioden 2016-2019.

Søg tilskud til bedre bredbånd der, hvor du bor

En ny bredbåndspulje gør det nu muligt at søge tilskud til etablering af bedre bredbånd i de områder, som i dag har dækning på under 10 Mbit download og 2 Mbit upload. Puljen kan søges af lokale sammenslutninger af borgere, og der er i alt afsat 200 mio. kr. frem til 2019.

Målet med puljen er at sikre, at sammenhængende områder med boliger, virksomheder eller sommerhuse, der forgæves har efterspurgt bedre dækning, nu kan søge tilskud til at få løst problemet. Der er i 2016 afsat 80 mio. kr. til at sætte målrettet ind i de områder, hvor teleselskaberne ikke af sig selv tilbyder en løsning til borgere og virksomheder.

I Lejre Kommune er omkring 3000 husstande ansøgningsberettigede ifølge de kriterier, som gælder for bredbåndspuljen.

Check om din husstand er støtteberettiget her

Lejreborgere der har brug for hjælp til ansøgningen kan få gratis hjælp fra rådgivningsvirksomheden Netplan. Kontaktperson: Michael Jensen, tlf.: 40 62 82 31.

Kortlægning af aktuel dækning


Lejre Kommune har fået gennemført en komplet kortlægning af bredbåndsdækningen på hver husstand i Lejre Kommune. Du kan se resultaterne af kortlægningen her samt hvilke udbydere, der kan levere bredbånd til din adresse nedenfor.

Se den komplette kortlægning af bredbåndsdækning i Lejre Kommune på følgende link. Husk at vælge ”vis lagets signaturforklaring” ud for ”max hastigheder”, således at du kan aflæse farveskalaen.

 Se kortet her

Hvor er det lykkedes at opnå bedre bredbåndsdækning i Lejre Kommune?

Det er gennem de seneste år lykkedes at opnå bedre bredbåndsdækning flere steder i Lejre Kommune. Det skyldes at en eller flere lokale ildsjæle har skabt lokal opbakning til en fælles henvendelse til teleselskaberne. På kortet nedenfor kan du få et overblik over lokale projekter. Du kan også se hvilke lokale projekter, som har ansøgt bredbåndspuljen på kortet. Projekterne er markeret med rødt. Læs mere om mulighederne i bredbåndspuljen på energistyrelsens hjemmeside www.ens.dk.

Hvilke handlemuligheder har du?

Du kan som borger, virksomhed og lokalråd spille en vigtig rolle i udbygningen af den digitale infrastruktur. Energistyrelsen har udviklet en digital guide til dig som borger, virksomheder eller lokalråd om, hvad du selv kan gøre for at styrke den lokale mobil- og bredbåndsdækning.

Handlemuligheder til bedre mobil- og bredbåndsdækning

  • Bliv lokal ambassadør og saml opbakning til udbygning af dækningen. Derved bliver det mere rentabelt og sandsynligt for en udbyder at investere i udrulning af fx bredbånd.
  • Det kan være en god idé at forankre arbejdet med at få en bedre mobil- eller bredbåndsdækning i en lokalforening.
  • Du har mulighed for at søge økonomisk støtte til lokale mobil- og bredbåndsprojekter i Landdistriktspuljen, bredbåndspuljen og gennem bolig-job-ordningen.
  • Du kan søge inspiration fra de mange ildsjæleprojekter, der allerede er arbejdet med. I guiden kan de læse om de mange ildsjæleprojekter.