Hvilken dagplejer kan jeg få?

Indskrivning

Via dagplejens hjemmeside kan du logge dig på digital pladsanvisning. Her skriver du dit barn op til en dagplejeplads. Det er vigtigt, at du skriver hvilke åbningstider du har behov for. Hvis dit barn har specielle behov, vi skal tage højde for, skal du også skrive det på ansøgningen. Specielle behov kan f.eks. være, at dit barn har allergi eller er for tidligt født (præmatur barn).

Kan jeg selv ønske en dagplejer?

På ansøgningen kan du skrive dine ønsker. Når vi finder dagplejeplads til dit barn, vil vi så vidt muligt tage hensyn til dine ønsker.

Hvornår får jeg besked om hvilken dagplejer, mit barn har fået?

Du får besked, så hurtigt vi kan. Senest en måned før dit barn skal starte i dagpleje, får du et skriftligt tilbud om en dagplejeplads.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke ønsker den dagplejer, jeg har fået tilbudt?

Hvis du ikke ønsker den tilbudte dagplejer, ringer du til dagplejekontoret og taler med den pædagog, der er tilknyttet den enkelte dagplejer. Pædagogen tager en snak med dig, om hvad din bekymring er. Hvis vi ikke i fællesskab, kan få løst din bekymring, vil du få tilbudt en anden dagplejer, hvis det er muligt. Vi råder altid forældrene til at gå på forbesøg hos den tilbudte dagplejer, inden de danner sig et indtryk af hende/ham.

Det er vigtigt for os, at I er trygge ved at aflevere jeres barn hos dagplejeren og at der er god kemi mellem jer.

Hvordan foregår den første kontakt til min dagplejer?

Samtidig med at du modtager et skriftligt tilbud om en dagplejeplads til dit barn, laver vi en aftale med dig om et formelt præsentationsbesøg.

Besøg

Inden det aftalte præsentationsbesøg er du velkommen til at ringe til den tilbudte dagplejer og aftale en dag, hvor du kan besøge dagplejeren og se dagplejehjemmet. Dette møde, kalder vi et forbesøg. Her vil dagplejeren fortælle lidt om sig selv og sin hverdag med børnene, og du vil kunne opleve den børnegruppe, som dit barn vil blive en del af.

Præsentationsbesøget hos din dagplejer

Det aftalte præsentations besøg foregår hos dagplejeren. Den pædagog der er tilknyttet dagplejeren deltager også, sammen med jer forældre. På præsentationsbesøget fortæller dagplejeren om sig selv, og pædagogen orienterer om pædagogikken i dagplejen, den ugentlige legestue, gæsteplejen, mad og måltidspolitik og om hverdagen generelt i dagpelejen.  Vi taler også om den første tid i dagplejen (indkøringen), sovevaner, spisevaner og lign. På præsentationsbesøget vil vi også gerne høre lidt om dit barn, barnets første tid, vaner mm..

Typer af dagpleje

Dagplejen foregår i private hjem, hvor de ansatte dagplejere modtager børnene. Det er den samme voksne der tager sig af dit barn hele dagen, men dagplejeren mødes ofte med sine kolleger, i legestue eller på besøg hos hinanden, således at dit barn kommer til at møde flere børn og voksne bl.a. dit barns gæstedagplejere.
Dit barn bliver passet hos dagplejeren sammen med op til 3 faste børn - og af-og-til også et gæstebarn fra en kollega. Hos dagplejeren er der altså højst 4 faste børn.

Stordagpleje

I kommunen er der desuden enkelte stordagplejere, hvor 2 voksne (et ægtepar) passer dit barn sammen med op til syv andre børn - og af-og-til også 1-2 gæstebørn fra andre dagplejere.

Grønne Spirer

En del dagplejere har Friluftsrådets certifikat som Grønnr Spirer. Som Grøn Spire kommer dit barn ud i den friske luft hver dag og få røde kinder og snavsede fingre.

Mindst en gang ugentligt kommer dit barn på udflugt i naturen for eksempel i skoven eller ved vandet. Men oplevelsesture i det nærliggende miljø - i "den lille natur" - kan også gøre det, f.eks. ud i store, dejlige vandpytter, på sneglejagt eller bare ud for at kigge på de dyr og planter, man møder på en gåtur.

Dit barn bliver introduceret til årstidernes skiften, til vejr og vind, og dit barn får indsigt i madens vej fra jord til bord. Grønne Spirer bor ikke nødvendigvis på en gård eller lige op af en skov, da det ikke er beliggenheden der er afgørende for dit barns naturoplevelser. Formålet med Grønne Spirer er at bruge naturens faciliteter og udnytte den ressourcer og derigennem stimulere dit barns sanselige oplevelser. I Lejre kommune er der heldigvis rige muligheder for naturoplevelser i dagplejernes nær områder.

Dagplejerne har udarbejdet en årsplan med naturaktiviteter hver måned. Årsplanen hænger hos den enkelte dagplejer, så du som forælder kan følge med i hvilke aktiviteter, der er på programmet.

Udebørn er sunde børn. Masser af undersøgelser viser, at børn udvikler sig bedre fysisk, mentalt og socialt i naturen. Dagplejebørnene har stor gavn af de stimuli, naturen kan give.