Kostpolitik


Vi har fokus på sunde og næringsrige madpakker

Da vi er en institution, der har naturen som udgangspunkt for leg og læring, og da børnene opholder sig meget udendørs, så er det vigtigt, at børnene har madpakker med, der dels er nemme at spise og dels indeholder sund mad, der giver børnene mulighed for at vokse, udvikle sig og deltage i aktiviteter. Ingen madvarer er i sig selv bandlyst, da børn har brug for varieret kost. Men mørk pålægschokolade eller figenstænger på rugbrød, gulerods- og ostestænger, æbler, nødder og lidt tørret frugt kan være overraskelser i madpakken der er let at spise, og samtidig giver barnet god energi til aktiviteter en hel dag i børnehaven.

Vi tilbyder de yngste børn økologisk mælk til frokost og postevand til de ældste, men på turdage skal børnene selv have vand med i deres drikkedunke. Det er vigtigt, at drikkedunkene kun indeholder vand, da saftevand ikke slukker barnets tørst tilstrækkeligt, og fordi saftevandsdunkene tiltrækker hvepse om sommeren!

Frugtmadpakker

Det er en god ide at supplere frugten i frugtmadpakkerne om eftermiddagen med et lille stykke rugbrød, bolle eller groft knækbrød. Det stabiliserer børnenes blodsukker.

Børnene dyrker krydderurter, jordbær og grøntsager

Alle vores urtehaver bliver dyrket uden brug af sprøjtemidler. Vi inddrager børnene i pasningen af vores urtehaver og grøntsagerne bliver høstet af børnene selv. Grøntsagerne bliver enten spist rå eller brugt i bålmaden, som børnene selv har været med til at tilberede. Igennem vores handleplan til "De grønne spirer" er urtehaven altid et omdrejningspunkt for årstidens aktiviteter. Alt afhængig af andre planlagte aktiviteter vil en eller flere børnegrupper altid være tilknyttet urtehaven.

Børnehavens indkøb er økologiske

I tråd med kommunens ønske om en økologisk kommune bestræber vi os på at børnehavens mad indkøb er økologiske. Børnehavens morgenmad består af knækbrød, syltetøj, honning, cornflakes, havregryn og økologisk mælk. Vi tilbyder desuden hjemmelavede morgenboller og havregrød om morgenen.

Årstiden afspejler sig i kosten

Vores egen urtehave, børnehavens birke-, hylde-, æble- og valnøddetræer, samt skovens bær bruges aktivt i måden at planlægge vores pædagogiske aktiviteter. Vi forstærker børnenes oplevelse af, hvor madvarer kommer fra og giver samtidig børnene fælles oplevelser fra naturen, hvor smagsoplevelserne kommer fra, frugt og grøntsager der er er høstet/plukket af børnene selv eller tilberedt uden brug af kemisk fremstillet sukker og smagsforstærkere.

Ved at minimere indtagelsen af sukker i det daglige, giver det større glæde at lave småkager sammen med børnene til Jul, spise fastelavnsboller til Fastelavn og finde chokoladeæg på legepladsen op til Påske.