Madordning

Lærkeredens forældre har for tredje gang stemt ja til madordningen i  Lejre Kommune.   Det glæder Bestyrelsen og personalet, at der er opbakning til madordningen, og at køkkenet nu bliver opdateret, så smag, duft og tilberedning bliver en endnu mere naturlig del af børnenes hverdag.

Børn trives bedst med en sund og varieret kost. Det er brændstoffet til at kunne fungere hele dagen - til at kunne lege og udvikle sig. Når vi spiser, skal det være hyggeligt og roligt omkring måltidet.
 
Nøgleord for et godt måltid hos os skal være nysgerrighed, økologi og kvalitet.

Madrutiner

Morgenmad:
For alle børn indtil klokken 7:30.

Eksempler på morgenmad: Havregryn eller grovbrød.

Middagsmaden: Vi serverer mælk og vand til maden.

Formiddagsmad: Vi serverer frugt eller grønt samt lidt brød.

Middagsmad:
Et bud på en madplan er:

  • Mandag: Varm mad (enten grød eller suppe med hjemembagt brød)
  • Tirsdag: Smør selv (forskelligt pålæg også lidt lunt)
  • Onsdag: Varm mad (ex.fiskefrikadeller, med bådkartofler og sursødsovs)
  • Torsdag: Smør selv (forskelligt pålæg også lidt lunt)
  • Fredag: Vi laver bålmad

Eftermiddagsmad:
For alle børn omkring klokken 14:00.

Vi tilbyder en meget varieret eftermiddagsmad. Et bud på en ugeplan er:

  • Mandag: Rugbrød m/ en slags pålæg og grøntsager
  • Tirsdag: Pastasalat
  • Onsdag: Grovboller og grøntsager
  • Torsdag: Kartoffelbåde m/ brocollidip
  • Fredag: Havregryn m/ mælk og rosiner 

Ugens eftermiddagsplan hænger på opslagstavlen i hvert hus.

Ved særlige lejligheder:
Slik, kager, søde kiks, sodavand, kakao og saftevand. Den slags er ikke sund mad og bliver derfor ikke serveret i det daglige.

Den generelle kostpolitik er, at der kun serveres noget usundt ved særlige lejligheder. Det er vigtigt, at det er de voksnes beslutning, hvis der skal serveres noget usundt. Det kan f.eks. være til fastelavn, juleafslutning eller børnenes fødselsdage.

Hvis man ønsker at dele noget ud, f.eks. når barnet stopper i børnehaven, opfordrer vi meget til, at der serveres noget sundt.

Ligeledes til børnenes fødselsdag - at mængden af usunde sager begrænses eller undlades.

Måltidet

Det at spise er en vigtig del af dagen, så børn og personale sidder sammen og spiser, hvilket skaber ro og hygge omkring måltidet, som igen kan have en god effekt på børnenes appetit. Vi har nogle faste rammer om måltidet - det skal være hyggeligt og rart. Vi bruger også måltidet som samlingspunkt og tidspunktet, hvor vi taler om dagens små og store oplevelser.

Vi dækker bordet med glas. Måltiderne former sig forskelligt alt efter dagens program. Nogle dage spiser vi indenfor, andre dage madpakketur.

Der er tid til, at det enkelte barn kan spise i sit eget tempo. Måltidet må ikke være præget af for mange regler og forbud. Det er naturligt, at børn også leger, når de spiser. Leg er barnets måde at forstå verden på. Når der er en god atmosfære omkring måltidet, får børnene en god oplevelse af det at spise.

Børnene skal kunne se, hvad de spiser, hvad enten det er kold eller varm mad. Det skal respekteres, hvis et barn ikke vil spise noget bestemt mad, og det skal respekteres, når barnet tilkendegiver, at det ikke ønsker mere mad. Hvis barnet ikke vil have noget at spise, skal der selvfølgelig ikke serveres kiks eller lignende i stedet, men tilbydes ordentlig mad, når barnet igen beder om mad.

Lærkereden vil i løbet af året arbejde med projekter, der indeholder sund kost og motion.